«ВАЛЕОЛОГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2006
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

Стовбурові клітини – нове досягнення вчених

Вчені США вперше провели операцію по пересадці жовчного міхура, вирощеного із стовбурових клітини людини. Вирощений прозорий жовтий міхур, який демонструвався по ТБ, важко відрізнити від справжнього. Його розмір, колір, скорочення стінок – нічим зовні не поступаються живому органу. А головне, при трансплантації такого міхура вирішується низка проблем, зв’язаних з можливістю відторгнення органу з причини імунної несумісності тощо. Операція пройшла успішно, на черзі – трансплантації таких міхурів ще 7 пацієнтам.
Раніше із стовбурових клітин вже вирощувалися і трансплантувалися шкіра і кістки людини (див. публікації газети "Валеологія" з 2001 р.), а вирощений жовчний міхур – вперше.
Вчені сподіваються, що вирощування жовчного міхура із стовбурових клітин людини і подальша його пересадка вже сьогодні зможуть лікувати хворих.
В світі сотні тисяч людей потребують трансплантації органів, яких на всіх не вистачає. На думку вчених, стовбурові клітини допоможуть також і в створенні інших органів – кровоносних судин, серця, печінки, легенів – це буде нова ера в історії лікування людей. Але для вирощування цих органів із стовбурових людин треба здолати неабиякі наукові труднощі.
Вчені налаштовані оптимістично, перші успіхи вселяють надію.


© Газета «Валеологія» © Портал «Валеолог»
ТЕКУЩИЕ НОВОСТИ
NEWS *** ВСЯКАЯ ВСЯЧИНА *** NEWS
При использовании материалов газеты «Валеологія» и портала www.valeolog.com
ссылка на газету и гиперссылка на портал обязательны.
При использовании в печати, обязательно письменное разрешение газеты valeo@i.com.ua