«ВАЛЕ Л ГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

ЩО ПРИХОВАНО В КОВБАСІ

Пережити зиму без продуктів, багатих на білок і жири, складно. Навіть спеціалісти по харчуванню, які піддають тваринні жири анафемі, погоджуються, що взимку вони допустимі в помірних дозах – як джерело енергії, необхідної для зігрівання тіла. Як вибирати ковбасні вироби, готові м’ясні продукти, щоб дотримуватися заповідей здорового харчування?
– Зовсім відмовлятися від продуктів з м’яса не варто. Купуючи м’ясні і ковбасні вироби, вибирайте ті, в яких більш м’яса, менш жиру, крохмалю, рослинних компонентів і хімічних добавок з індексом «Е», — радить газета “Валеологія”.
На жаль, зробити це непросто. Виробники іноді «приховують» в ковбасних виробах таке, про що споживачі навіть і не здогадуються. Звичайно, після туалетного паперу, який буцімто додавали в брежнєвську епоху в лікарську ковбасу, нас важко чим-небудь здивувати. Але повірте, дива харчових технологій і прогалини в регулюванні дозволяють продавати споживачам ковбасу, в якій немає жодного граму м’яса, як м’ясну. Не допоможе уникнути помилки навіть чарівне слово «м’ясо», вказане в її складі. Багато підприємств використовують замість м’яса так звану МДМ – своєрідну субстанцію, зроблену з кісток із залишками м’яса. Під пресом її перетворюють в дещо схоже на пюре і використовують замість м’яса. Причому на упаковці пишуть: «свинина», «яловичина» тощо.
Замість м’яса індички часто використовують МДРМ-подібну субстанцію, зроблену з кісток індички. Це – катастрофа, порівняна із соєю. Визнати такі продукти можна по підозріло дешевій ціні і, звичайно, по переліку інгредієнтів у складі і по зовнішньому вигляду.

Газета "Валеологія"