«ВАЛЕ Л ГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

Хвостатими "лікарями" у підмосковному центрі «Ордынцы»
працюють 20 собак

Породи «лікарів» – від маленького щеняти Віка до величезної середньоазіатської вівчарки Тигра. Всі собаки – рідкісні розумники-валеологи з добродушними характерами, ретельно відібрані і виховані професійними кінологами.
Характер собаки особливо важливий, – говорить Людмила Рашевська, психолог центру і автор методики «Лечебная кинология», – вона повинна бути спокійною і врівноваженою, терпляче переносити біль, спричинену випадково. І ні в якому разі не дати дитині злякатися. Навпаки, викликати любов і довіру, – розповідає газета “Валеологія”.
Головне в лікуванні – радість
На початку курсів діти спокійно спілкуються з не крупними псами, а потім, коли страх перед собаками остаточно подоланий, і з великими. Спілкування може бути різним. Можна просто гладити чотириногого друга, пригощати ласощами, грати з ним. А можна пройти цілий курс юного кінолога. Це особливо важливо для гіперактивних дітей і девіантних («важких») підлітків. Дітей, хворих ДЦП, залучають до кінологічного спорту – аджиліті – бігу або їзді на колясці поруч з собакою, яка долає перешкоди на час.
Як відбувається процес лікування
Недавно в центрі з’явилися нові мешканці – їздові лайки, привезені з півострову Аляска. Від нової розваги – їзди на собачих запряжках – маленькі пацієнти центру просто в захваті. Стоячи у візку і голосно командуючи «Вперед», малюк, який щойно сидів в інвалідному кріслі, вирушає в мандрівку навколо двору і не помічає болю. Тим часом на тлі позитивних емоцій досягається терапевтичний ефект: тренуються м’язи, розвивається динаміка і моторика рухів, коригується мова, підвищується самооцінка: адже дитина змогла сама управляти упряжкою.

© Газета "Валеологія"