«ВАЛЕОЛОГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

Байка Леонардо да Вінчі про вино і про Юпітера,
який відлучив від нього Магомета

Тривалий час Леонардо да Вінчі проживав у герцогському дворі. Обов’язки його тут були складні і різноманітні. Крім живописних, скульптурних і інженерних робіт, на Леонардо полягала організація й оформлення свят і розваг, серед яких проходило придворне життя.
А свята, як звісно, не обходяться без тостів, келихів, співів, танців, петард тощо...
Як кажуть, гуляй, співай, але міру знай. Мабуть, якраз міри в тостах й розвагах бракувало тоді, в часи Леонардо. Серед фрагментів записів, які ввійшли до зошитів Леонардо, є такі, які характеризують його презирливе ставлення  до пияків, невігласів, дармоїдів – "царів худоби". Сміливий і допитливий Леонардо вирішив оголосити війну пияцтву і написав байку, де вино виступає в ролі дійової особи, яка з допомогою Юпітера бореться за свою більш достойну долю.
"Вино, божественний сік лози, – розповідає Леонардо да Вінчі на сторінках порталу Валеолог, – перебуваючи в золотій і багатій чарці на столі у Магомета і відчуваючи себе вознесеним в славі від такої великої честі, раптом було охоплене протилежними роздумами і сказало собі:
"Що роблю я? З чого радію? Хіба я не помічаю, що знаходжуся близько до смерті, і залишу золоте житло чарки, і перейду в огидні і смердючі надра тіла людського, і там перетворюся із запашного й солодкого соку на бридку і нікчемну сечу... Вино вознесло крик до неба, вимагаючи кари за таке лихо"...
Тоді Юпітер зробив так, що вино, випите Магометом, запаморочило душу його й мозок, зробило його божевільним і породило стільки помилок, що отямившись, він ухвалив законом, щоб жоден азіат не пив вина. І з того часу були залишені в спокої виноградні лози зі своїми плодами".
Газета "Валеологія" вважає, що з цієї байки повинна починатися бесіда психолога-нарколога в будь-якому антиалкогольному центрі. Може когось із пацієнтів і зупинить помста Юпітера.
До речі, дуже смачно про свята співає з ансамблем танцюристів улюблена народна артистка Вєра Сердючка, яка вважає, що саме гульня свідчить про те, що "ще не вмерла Україна, якщо ми гуляєм так!" Ну, а про "повнії чари" співи по всім регіонам починаються за тиждень до свят...           Лана Береза
Повністю статтю читайте в наступних номерах "Валеології"


© Газета «Валеологія» © Портал «Валеолог»
ТЕКУЩИЕ НОВОСТИ
NEWS *** ВСЯКАЯ ВСЯЧИНА *** NEWS
При использовании материалов газеты «Валеологія» и портала www.valeolog.com
ссылка на газету и гиперссылка на портал обязательны.
При использовании в печати, обязательно письменное разрешение газеты valeo@i.com.ua