«ВАЛЕEarth2.gif (29960 bytes)ЛEarth2.gif (29960 bytes)ГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

Регулярно приймаючи всього одну капсулу риб’ячого жиру за день, людина може значно відсунути початок розвитку артрозу і, що ще більш важливо, не буде потребувати ендопротезування.

Противний риб’ячий жир – дитячий кошмар старших поколінь – може повернутися в арсенал сучасної медицини. Правда, не як порятунок від рахіту, яким його бачили лікарі в недавньому минулому, а як позбавлення від болю і запалення в суглобах, яким страждають майже всі літні люди. Британські вчені переконалися в тому, що риб’ячий жир – чудовий засіб для профілактики і лікування остепорозу.
Масштабні дослідження провели вчені університету Кардіффа (Уельс) і вперше одержали підтвердження того, що риб’ячий жир запобігає артрозу – захворюванню, яке деформує суглоби і викликає гострий і іноді нестерпний біль. Це розповсюджена недуга, перші ознаки якої з’являються після 30-40 років, а до 60-70 років вона проявляється практично у всіх людей на землі.
Розвиток захворювання зв’язаний з руйнуванням гіалінового хряща, який вистилає поверхню кісток в суглобах. Хрящ служить своєрідною “прокладкою” між поверхнями, які труться. З віком і зміною обмінних процесів сама кістка стає більш жорсткою, менш еластичною, а хрящ стоншується, на поверхні суглобів виростають “шпори”, утворюються дефекти. Коли такі зміни відбуваються в крупних суглобах – тазостегновому, колінному, плечовому, ліктьовому – при найменшому русі виникає гострий біль, запалення, суглоби деформуються, втрачається рухливість. Нерідко доходить до того, що хворі не тільки не можуть рухатися, стають інвалідами, але й не можуть обходитися без сторонньої допомоги і протезування суглобів. Подібні операції дуже травматичні і дорогі. Наприклад, в Британії на ендопротезування і соціальне обслуговування інвалідів щорічно витрачається понад 5,5 млрд. фунтів стерлінгів. Тому пошуку нових методів лікування артрозу в усьому світі приділяється велика увага.
Метод, запропонований вченими Уельсу до смішного простий. Групі хворих, які вже потребували заміну запалених суглобів протезами, давали по одній капсулі риб’ячого жиру за день. Контрольна група одержувала таку саму желатинову капсулу, але з імітацією препарату. Виявилося, що у 86% хворих першої групи значно знизився в крові рівень ферментів, які, як передбачається, винні в руйнуванні хрящової тканини. Правда, деяке зниження рівня ферментів відбулося і у 26% хворих з контрольної групи, але такі дані цілком вкладаються в традиційні характеристики плацебо-ефекту...
– Це справжній прорив в лікуванні артрозу, – заявив керівник групи вчених професор Брюс Кейтерсон в інтерв’ю агентству London Press Servi­ce. – Ми довели ефективність такого простого засобу навіть у хворих, яким була необхідна операція по заміні суглобів.
Риб’ячий жир діє подвійно: по-перше, він припиняє дегенерацію хряща, а по-друге, значно зменшує запалення і біль у вражених суглобах.
Важливо також, на думку вчених, що сам по собі метод надзвичайно дешевий, доступний і простий. Він абсолютно безпечний і збереже здоров’я, продовжить життя мільйонам людей.
                                                        За матеріалами Т. Батєнєвої   inauka.ru

ПРОДОВЖЕННЯ В ГАЗЕТІ "ВАЛЕОЛОГІЯ"